Hjernemodning

Hjernemodning

(Tilbage)


 At lære sprog er en hjernebjælkeøvelse.

Det kræver samarbejde mellem højre og venstre hjernehalvdel...

- At lære at læse og skrive.

- At koble fra bogstaver til ord / ord til sætninger / sætninger til historier.

- At opsplitte helheder i enkeltdele, lydforskelle, fonemskelning

- At høre forskel på bogstaverne i stavningen.De områder af hjernen, man skal bruge for at sidde stille og koncentrere sig, er langtfra færdigudviklede i indskolingsalderen.

Det er i frontalpandelapperne, at vi styrer vores opmærksomhed og beslutter, om vi skal følge vores lyster og impulser eller hæmme dem for at koncentrere os om en opgave.

Indskolingsdrengens hjernebjælke er halvt så tyk som pigens, så han kan maks. koncentrere sig i 11 min, kontra pigens 21 min.


Det handler ikke om intelligens men om den fysiske hjernemodning!

Myelinskederne (fedthinderne) rundt om hjernecellerne skal udvikles for at kunne sende signaler det rigtige sted hen og muliggøre abstrakt tænkning og koncentrationstænkning.

Først får hjernestammen myelin, derefter baghoved, isselap, tiningelap og til sidst pandelapperne, der modtager signaler fra de andre hjerneområder og derpå styrer, strukturerer og ordner.


Pigerne er op til halvandet år foran drengene i denne modningsproces.

Desuden skal synapserne (hjernecellernes "fangarme") udvikles, for at hjerneområderne kan tale med hinanden. Disse færdigudvikles først langt op i teenageårene, hvorefter de beskæres for at gøre hjernearbejdet mere effektivt.


Se slides med illustrationer her:

https://www.dropbox.com/sh/11b153c9l4u8f8m/Z1mIy5ykEX


Jævnlig sceneskift og aktiv deltagelse giver energi og mulighed for at afreagere, så børn kan koncentrere sig igen.

Forskningen viser, at ved motivation, f.eks. igennem dialogisk og sansemotorisk deltagelse, øges antallet af neurotransmittere (signalstoffer) mellem hjernecellerne.

  


Fællesskab, nærhed, aktualitet, sanselighed, leg og sjov giver mening for børnene. Derfor er opmærksomheden og indlæringsevnen altid størst, når de lærer med hele kroppen og hele sanseapperatet.


(Kilder bl.a.

Ann Knudsen, cand.mag i dansk og psykologi

Christian Gjerlach, lektor på Learning lab, Danmark)

(Tilbage)Tlf.:60681215  lotte.salling@mail.dk 

CVR 30438744